« Takaisin Sanastolle

Mikä on rinnakkaishakija?

Rinnakkaishakija on henkilö, joka on yhdessä lainanottajan kanssa vastuussa lainasta. Ottamalla toisen hakijan mukaan lainahakemukseen, tämä lisää mahdollisuuksia saada lainaa, koska tällöin pankilla on kaksi henkilöä jolta voi periä takaisin velan.

Mitä tarkoittaa ottaa rinnakkaishakija lainalle?

Kun lainahakemusta lähetetään voi määritellä, että lainalle tulee rinnakkaishakija. Tämä tarkoittaa sitä, että on kaksi henkilöä, joilla on vastuu lainan takaisinmaksusta. Asuntolainoissa on hyvin yleistä, että lainalla on rinnakkaishakija. Tämä siksi että on helpompaa saada myönnettyä lainaa, ja on useasti myös kaksi henkilöä taloudessa jotka haluavata jakaa vastuun lainasta. On myös mahdollista, ottaa henkilökohtaista lainaa jossa on rinnakkaishakija. Tämä juuri sillä ajatuksella, että mahdollisuus saada myönnettyä laina lisääntyy.

Mitä etuja on rinnakkaishakijalla?

Tärkein etu on, että rinnakkaishakijalla lisätään mahdollisuus saada laina myönnettyä. Tämä johtuu siitä, että pankki tarkistaa kahden henkilön tuloja ja taloudellista tilannetta ja arvioi kokonaismaksukapasiteettiä. Toisin sanoen pankki saa lisäturvaa siihen, että laina maksetaan takaisin lainasopimuksen ehtojen mukaan. Joissain tapauksissa rinnakkaishakija voi antaa mahdollisuuden saada suurempi lainamäärä tai alhaisempaa korkoa. Tämä myöskin luo pankille suuremman turvan rinnakkaishakijan muodossa.

Mikä on rinnakkaishakijan haittapuoli?

On erittäin tärkeää, että toisena hakijana on tietoinen siitä, että on yhtä maksuvelvollinen, kun lainanottaja. Lainanottajat ovat siis yhteisvastuullisesti vastuussa lainan takaisinmaksusta. Rinnakkaishakija on suora lainan osapuoli ja pankki voi täten kääntää koko vaateen takaisinmaksusta rinnakkaishakijalle. Mutta mikäli takaisinmaksua ei tapahdu sovitusti, pankki voi sen sijaan laittaa vastuun rinnakkaishakijalle. Pankki voi siten vaatia takaisinmaksua molemmilta osapuolilta, vaikka ne eivät yleisesti käänny rinnakkaishakijan puoleen.

Mikä erottaa rinnakkaishakijan lainan takaajasta?

Mikä erottaa rinnakkaishakijan ja lainan takaajan riippuu suurelta osin siitä, minkälaista takausta käytetään. Yleisimmin takauksena käytetään vakuutta ja silloin ero on suhteellisen pieni rinnakkaishakijaan verrattuna. Pankki voi muun muassa vaatia takaisinmaksua sekä rinnakkaishakijalta ja lainan takaajalta koska he ovat yhtä vastuussa lainan takaisinmaksusta. On kuitenkin eroja koskien korkovähennyksiä ja että takaaja voi joissain tapauksissa vaatia takaisin velan henkilöltä jolle on takaajana. Tämä on jotain jota rinnakkaishakija ei voi tehdä koska molemmat ovat sopimusosapuolia.

« Takaisin Sanastolle