« Takaisin Sanastolle

Mikä on asuntolainakatto?

Asuntolainakatto on vaatimus, että asuntolaina ei saa olla suurempi kuin 90 % asunnon arvosta. Tämä sääntö koskee kaikkia asuntolainoja jotka ovat allekirjoitettuja 1. heinäkuuta 2016 jälkeen jolloin tämä otettiin käyttöön Finanssivalvonnan aloitteesta. Finanssivalvonta uskoi silloin, että oli liikaa lainanottajia, jotka ottivat ison riskin suurella velallisasteella, vaihtuvilla koroilla ja isoilla lainamäärillä.

Mitkä lainat kuuluvat asuntolainakattoon?

On yleistä, että säännöt jotka asuntolainaa allekirjoitettaessa olivat voimassa, on voimassa koko laina-ajan. Koska säännöt jotka koskevat asuntolainakattoa, otettiin käyttöön 1. heinäkuuta 2016 koskee tämä ainoastaan niitä asuntolainoja jotka ovat allekirjoitettu sen päivämäärän jälkeen.

Mitä asuntolainakatto tarkoittaa?

Kun asuntolainaa haetaan, summa saa olla enintään 90 % asunnon arvosta. Mikäli uusi asuntolaina allekirjoitetaan, lasketaan se summa, joka on käytetty asunnon ostoon. Siinä tapauksessa, että asuntolaina otetaan jo olemassa olevalle kodille, välittäjä tekee arvion asunnosta.

Tämä tarkoittaa sitä, että ei ole mahdollisuutta lainata koko summaa asunnon ostoa varten, vaan vähintään 10 % siitä pitää olla käsirahaa.

Mitä kritiikkiä on asuntolainakattoa vastaan esitetty?

Yksi arvostelu joka aikaisin ilmaistiin asuntolainakattoa vastaan, oli se, että se sulkee ihmisiä pois asuntolainamarkkinoilla. Tämä varsinkin isoissa kaupungeissa missä pienempienkin asuntojen kustannus on suhteellisen korkea. Henkilö joka haluaa ostaa asunnon 100 000 eurolla pitää maksaa 10 000 euroa käsirahaa, jotta voi allekirjoittaa asuntolainaa. On harva nuori henkilö, jolla on tällainen summa ja heillä on hankalaa saada mahdollisuus lainata rahaa ensiasuntoa varten.

Miksi asuntolainakatto otettiin käyttöön?

Ehdotus ottaa lainakatto käyttöön tuli Finanssivalvonnalta joka oli huolissaan yleisesti nousevasta velkaantumisesta. Huoli perustui pääasiassa suuresti kasvaneisiin asuntojen hintoihin, kun samanaikaisesti luotonanto on kasvanut. Lisäksi yhä useammat ovat valinneet vaihtuvan koron lainoilleen.

Tämä loi tilanteen, jossa lainanottajat ottivat enemmän riskejä kuin aikaisemmin, mikä voi aiheuttaa taloudellisia ongelmia monille kotitalouksille, mikäli korko nousisi ja asunnon arvo laskisi.

Korkokaton tuomisella haluttiin vähentää lainanottajien riskiä joutua suuriin taloudellisiin tilanteisiin ylivelkaantumalla.

« Takaisin Sanastolle